Ekopak Sarajevo - uklanjanje posljedica poplava

Saniranje oštećenja na obalama i vodotoku koje su nastale tokom majskih poplava.

Obzirom da je zbog enormno visokog vodostaja došlo do oštećenja zaštitnog nasipa u dužini oko 50 metara, oštećenja kaskada koje pružaju zaklon za ribu i obogaćuju vodu kisikom, oštećenja mosta na mušičarsko-takmičarskoj stazi, velikih nanosa krutog otpada zbog divljih deponija koje se nalaze uzvodno, te uništenja većeg dijela ribljeg fonda nastalog uslijed ispuštanja mulja iz minihidroelektrane i velikog vodostaja, Udruga sportskih ribolovaca je poduzela niz mjera na sanaciji nastalih šteta i sprečavanju daljnje devastacije okoliša.

Kako smo domaćini Kupa BiH u mušičarenju za seniore 10.08.2014. godine (uz učešće po 5 ekipa iz RS i 5 ekipa iz FBiH) pokušali smo da uredimo kompletnu takmičarsko-rekreacijsku stazu i dovedemo je u prvobitno stanje. Obzirom na prirodu nastalih oštećenja utvrđeno je da su za sanaciju potrebni radni strojevi i kamen za ugradnju u koritu i kaskadama te na zaštitnom nasipu što naše financijske mogućnosti nisu dozvoljavale.

15.07.2014. godine izvedena je velika cjelodnevna akcija sanacije navedenih oštećenja uz pomoć radnih strojeva i članova USR Vitez. Nakon 10 sati rada sanirano je oštećenja obale, popravljene su kaskade, urađeni su razbijači matice i zakloni za ribu, uklonjen je nanos mulja u dužini cca 100 metara, uklonjen je kruti otpad iz vode i sa obala, te je izvršena zamjena oštećenog drveća-sadnica na obali. Ugrađeno je 10 kamiona kamena i 30 velikih betonskih blokova. Kompletnu akciju su pratili predstavnici CZ općine Vitez koji nam nažalost sem podrške nisu u mogućnosti pružiti nikakvu pomoć.

eko2
Rad bagera, dovoz i ugradnja kamena je iznosila 2.000 KM, a financijska sredstva za ovu namjenu su obezbjeđena preko tvrtke Ekopak d.o.o. Sarajevo čiji predstavnici su nas i posjetili te izvršili uvid u izvršene radove. Iskreno se zahvaljujemo trvtki Ekopak d.o.o. Sarajevo jer bez njihove pomoći USR Vitez ne bi bila u stanju sanirati štete od poplava. Posjeta predstavnika Ekopak d.o.o. Sarajevo na linku

Fotosi radova

 

 

Udruga sportskih ribolovaca Vitez
Lašvanska b.b. Ribarski dom • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina
ID broj: 4236178890008
Žiro račun:
UniCreditBank BiH 3382502200395477