Donacija mlađi amura

Udruga sportskih ribolovaca Vitez je dobila vrijednu donaciju u vidu 20-ak komada mlađi amura koji će nam u budućem periodu pomoći da držimo pod kontrolom bujanje alge u dovodnoj akumulaciji sa matičnim jatom mladica. Mlađ će nakon što prođe period karantene dobiti svoje mjesto u mrijestilištu, a čim porastu (hrane ima više nego dovoljno) će biti prebačeni u dovodnu akumulaciju.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji nabavke i prevoza mlađi amura na bilo koji način. Posebna zahvala za Asmir Hasanica i Almedin Mrkii Porča iz Kaknja i Jasmin Habibović iz Zenice koji su incijatori cijelog ovog plana. Naš prijatelj Jasmin Habibović je od sebe transportovao ribu iz ribnjaka (o svom trošku i svojom opremom za transport).

Samo ljudi dobre volje, entuzijasti i istinski sportski ribolovci, koji su svjesni stanja naših rijeka, mogu napraviti jednu lijepu priču, koja će u budućnosti i drugima poslužiti za primjer!
Jos jednom HVALA, svako dobro i Bistro vam bilo!

AMUR
Amur je riba iz porodice šarana. Izduženo i vretenasto tijelo prekrivaju krupne bijele ljuske srebrnastog ili zlatnog odsjaja koje od trbuha preko bočnih strana, prelaze iz maslinasto zelene u tamno sivu boju na vrhu leđa. Kod nas amur može narasti preko 1,3 metra i težiti više od 30 kg. Nastanjuje velike rijeke zapadne Azije, od kojih je najpoznatija rijeka Amur, po kojoj je ujedno i dobio ime.

Amur je biljojed, hrani se gotovo svim biljnim vrstama koje pronalazi u vodi i koje se slučajno tamo nađu. Od vodenih trava i algi, cvijetova, sjemenki, voćnih plodova, biljaka koje rastu uz vodu kao što je trstika, pa sve do korijena biljaka. Sve što je biljnog podrijetla može se naći na njegovom jelovniku, a u nedostatku njegove svakodnevne hrane u vodi, može jesti čak i suhe grane i stabiljke. Usta su zadebljana i čvrsta kako bi njima mogao kidati biljke u vodi. Dublje u grlu nalaze se snažni zubi kojima drobi i najtvrđe grane, korijene i sjemenke. Kao i većina biljojeda, amur dnevno može pojesti hrane gotovo koliko je i težak. Zbog takvih prehrambenih navika, amurom se često poribljava kako bi se održala količina vodenog bilja u ribnjacima i jezerima. 

Udruga sportskih ribolovaca Vitez
Lašvanska b.b. Ribarski dom • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina
ID broj: 4236178890008
Žiro račun:
UniCreditBank BiH 3382502200395477