Ispiši ovu stranicu

Mrijest gage-šavke

U toku je mrijest ove ribe koja se nalazi na vrhu je lanca ishrane salmonida. Velika jata se nalaze u uzgojnom i okolnim potocima mrijestilišta. 

Lokalni nazivi: šavka, jošavka, gagica
Max. dužina: 12 cm

Navike, stanište, rasprostranjenost:
Naseljava sve vode dunavskog i jadranskog sliva. Nastanjuje bistre rijeke sa pješčanim i šljunkovitim dnom u velikim jatima. Ako se voda jako ugrije jata se sele ka izvorima gde je voda hladnija.

Opis i građa:
Pijor naraste od 10 do 12cm, rijetko više. Čvrste je građe i okruglog tipa. Krljušti su sitne i na trbuhu ih nema. Glava i prsa su mu karmincrvena. Osnovna boja na leđima je tamnozelena ili prljavosiva na kojima se nalazi 15 tamnih poprečnih pruga, na bokovima tijela nalaze se mrlje nepravilnog oblika, često spojene u zlatnu uzdužnu prugu. Cijelo tijelo je posuto sitnim sivim pjegama. Trbuh je svetlije boje. U periodu mrijesta mužjaci dobijaju življe boje. Hrani se hranljivim tvarima koje padnu na vodu, larvama insekata i crvolikim beskičmenjacima.

Razmnožavanje:
Pijori se mrijeste od maja do jula, obično od polovine maja do polovine juna. Plodnost je mala, do hiljadu jaja čiji razvoj traje 7-14 dana.  Polno je zrel sa 2-3 godine, kad je dugačak 6-8 cm. Jaja odlažu među kamenje, ljepljiva su i imaju u dijametru od 1 do 1,25 mm.