Izvještajna skupština USR Vitez za sezonu 2012.

Skupština 2013 Skupština 2013

Dana 03.02.2013.godine, u prepunoj sali općine Vitez, održana je Izvještajna skupština USR Vitez. Podnesen je izvještaj o radu ovog društva koje broji 120 članova. Umjesto bolesnog predsjednika društva Dragana Jonjića podnio tajnik društva Ivica Kovač. Naglašeno je da je društvo u toku 2012. godine izvršilo sve svoje programske zadatke i da nema nikakvih dugovanja.

Plaćena je koncesija, članarina za SRS skupstina 2013 1Federacije BiH, članarina za kantonalni savez, rad ribočuvara i ribočuvarske sekcije, te sve proistekle obaveze u 2012. godini.

Očekuje se organizacija prvenstva Federacije BiH u mušičarenju 14. jula 2013. godine.

U društvu je počela prodaja prodaja dozvola za 2013 godinu. U toku 2013. godine, zajedno sa 12 društava SBK, pristupit će se reviziji ribolovne osnove, koja se koristi već 5 godina, za sto će se prikupiti ponude i pristupiti realizaciji tokom ljeta 2013. godine.

Skupštini je, kao gost ispred SRS Federacije BiH, prisustvovao gosp. Marcel Kučinski, predsjednik Saveza koji je u svom kratkom obraćanju, upoznao prisutne sa Prijedlogom Zakona o slatkovodnom ribarstvu Federacije, obavezama na kantonalnom nivou po pitanju revizije ribolovne osnove SBK, koja se nakon 5 godina mora revidirati. Pozvao je članove da 14. jula 2013. godine, kada je SRD Vitez domaćin Federalnog prvenstva u mušičarenju, daju svoj doprinos u orskupstina 2013 2ganizaciji i prijemu takmičara iz Federacije u Vitezu.

Kako je naglasio tajnik USR Vitez Ivica Kovač, naša Udruga u 2012. godini. brojala je 120 članova što je za 18 članova manje u odnosu na 2011. godinu, a vjerujemo da je razlog tome loša financijska situacije u općini, kantonu i cijeloj BiH.

Postignuta je dobra suradnja s Ministarstvom šmarstva, pojoprivrede i vdoprivrede kao i Agencijom za slivno pdručje rijeke Save , Federalnom inspekcijom za vodoprivredu i Lboratorijskom agencijom za sliv rijeke Save, kao i s Fndom za zaštitu okoliša FBiH.
I ove godine uspjeli smo održati mušičarsku stazu u jako teškim uslovima, prvenstveno zbog izuzetnog niskog vodostaja rijeke Lašve.

Na prostoru na kome smo izgradili Ribarski dom, i ove godine nastavili smo s uređenjem vanjskog i unutarnjeg dijela. Od većih tadova urađeno je: izidan je dimljak, izgrađen vanjski kamin s pekom, ugradili smo jedan vanjski prozor, razvedena je elektro-instalacija, unutarnji dio je obložen stiroporom od 10cm, urađen je edel-puc preko stiropora, izvršena je popravka kaskada, zadnja kaskada je produbljena i očišćena od mulja čime su stvoreni uvjeti za zimovnik riba, izvršeno je sađenje stabala lipe i divljeg kestena, na obali je nasuta pješačka staza, izvršeno je nasipanje prilaznog puta i platoa ispred Ribarskog doma itd.

Količinski je u 2012. godini rijeka Lašva poribljena sa 767 kg potočne pastrmke, što po veličini poribljene ribe gledano u brojkama iznosi 13.626s11 komada uzrasta od 7-25cm. Sva poribljavanja su izvršena uz prisustvo poljoprivrednog i veterinarskog inspektora SBK/KSB iz Travnika.

U protekloj 2012 godini Udruga je organizirala udruženjsko takmičenje u ulovu ribe udicom na plovak na akumulaciji MHE VITEZ 1, a nakon završenog takmičenja, proglašenja rezultata i dodjele priznanja najuspješnijim nastavilo se s druženjem.

Naša pobjednička ekipa u ulovu ribe udicom na plovak na prvenstvu SBK/KSB u Kiseljaku zauzela je II mjesto u ekipnom plasmanu, a naš član Nevzudin Ahmić je osvojio I mjesto u pojedinačnom plasmanu. Na državnom prvenstvu takmičenju u ulovu ribe udicom na plovak održanom na Buškom blatu, naša ekipa zauzela je III mjesto u ekipnom plasmanu, dok je Franjo Šerbetić u pojedniačnom plasmanu zauzeo II mjesto. Na održanom mušičarskom takmičenju u Donjem Vakufu naša ekipa je zauzela III mjesto u ekipnom plasmanu dok je Stipica Mlakić zauzeo II mjesto u pojedinačnom plasmanu. Udruga je slala ekipu na takmičenje na Kup u Jajce i Žepče gdje nije bilo zapaženih plasmana, ali se ostvario dobar kontak sa drugim udruženjima i razmjena natjecateljskih iskustava.

Shodno materijalno.-finansijskoj situaciji planiramo nastaviti radove na uređenju Ribarskog doma. Stvarati uvjete za iznalaženaja prostora za sd2mrijestilište salmonidnih vrsta USR Vitez. Nastaviti promoviati USR Vitez i oformiti kvalitetnu web stranicu. Nastojati uključiti što veći broj članova da se bave mušičarenjem. I dalje s Općinskim Vijećem ostvarivati dobru suradnju, te voditi aktivne pregovore oko dodjele sredstava USR Vitez za finansiranje jednog ribočuvara ili eko-policajca. Što bolje organizirati državnog prvenstva u mušičarenju čiji smo domaćini u 2013. godini.

PRIZNANJA I ZAHVALNICE ZA 2012. za doprinos, zaštitu i razvoj ribolovnog fonda
Naser Topčić, Ivo Maljić, Alojz Mlakić, Nikola Banić, Mladen Mlakić i Goran Kolak

ZAHVALNICE
- Nikica Lukić i Željko Gudelj za razvođenje el.instalacija
- Nikola Banić za postavljanje stiropora i noćno čuvanje mušičarske staze u vrijeme mrijesta potočne pastrmke
- Sulejman Dajić za navlačenje estrikta
- Mehmed Arnautović za izgradnju drvarnice
- Marko Totić za izgradnju dimnjaka i kamina

 

Udruga sportskih ribolovaca Vitez
Lašvanska b.b. Ribarski dom • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina
ID broj: 4236178890008
Žiro račun:
UniCreditBank BiH 3382502200395477