Ribe

Na salmonidnim vodama u koje spada i rijeka Lašva sa pritocima zabranjen je lov svih salmonidnih riba mamcima prirodnog porijekla.

Mladica spada među najduže i najteže salmonidne vrste riba. Tijelo je vretenastog oblika, a na poprečnom je presjeku gotovo okruglo. Kaudalno, između leđne i repne peraje, nalazi se velika masna peraja. Tijelo je pokriveno sitnim izduženim ljuskama.

Opširnije...

Tijelo potočne pastrmke vretenastog je oblika, umjereno postranice spljošteno. Savršeno je prilagođena životu u brzo tekućim vodama. Cijelo joj je tijelo pokriveno sitnim cikloidnim ljuskama. Boja tijela je visoko varijabilna, a razlike se pojavljuju čak i u okviru iste populacije. Prvenstveno je prilagođena okolišu, a obojenje ovisi o dubini vode, godišnjem dobu i kondicijskom stanju.

Opširnije...

Oblikom tijela sliči na potočnou pastrmku. U usporedbi s potočnom pastrmkom tijelo je malo više, a lateralno bolje spljošteno. Glava joj je nešto uža, a usta su manja. Gornja čeljust seže do ispod oka ili premašuje zadnji dio oka. Repna peraja je urezana, osim u starijih i velikih jedinki kod kojih je ravna ili zaobljena.

Opširnije...

Lipljen je srednje velika riblja vrsta. Dostiže dužinu 35-50 cm i masu 1 kg, izuzetno 60 cm i 2 kg. Spada među kratkovjeke ribe, dužina života mu iznosi oko 5 godina, a najstariji primjerci dostižu starost 8 do 10 godina. Tijeloje izduženo i vitko, glava je prilično mala s velikim očima. Usta su mala i okrenuta prema dolje.

Opširnije...

Uobičajeno naraste oko 35 cm i 1 kg, a najviše do 80 cm i mase 6 kg. Najduži ustanovljeni životni vijek bio je šesnaest godina. Karakterizira ga izduženo tijelo s niskom, ali širokom glavom. Usta su široka i terminalno postavljena. Tijelo je pokriveno velikim ljuskama koje su tamno obrubljene.

Opširnije...

Klenić ima vitko i izduženo tijelo. Naraste 22 do 25 cm, maksimalno do 40 cm i do 1 kg. Doživi starost oko 13 godina. Klenića karakteriziraju mala usta koja su pomaknuta na donju stranu s umjereno nadraslim rilom.

Opširnije...

Mrena ima snažno, vretenasto tijelo koje naraste do 85 cm i 4 do 10 kg, a izuzetno do 25 kg. Tijelo je na trbušnoj strani spljošteno i pokriveno izduženim i u koži čvrsto utvrđenim ljuskama. Oko usta ističu se mekane usne, donja usna je trodijelna, a katkada dvodijelna.

Opširnije...

Prema dužini i masi skobalj pripada manjim ribama. Rijetko je teži od 2 kg i duži od 50 cm. Uobičajeno naraste oko 30 cm i 0,4 kg. Najstariji ulovljeni primjerak imao je 18 godina.

Opširnije...

Udruga sportskih ribolovaca Vitez
Lašvanska b.b. Ribarski dom • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina
ID broj: 4236178890008
Žiro račun:
UniCreditBank BiH 3382502200395477