info@usrvitez.ba

Prvo poribljavanje mladicom

Dana 18.08.2021. godine po prvi put u povijesti USR Vitez izvršeno je poribljavanje rijeke Lašve mladicom (hucho hucho). Ubačena je mlađ mladice uzrasta od 16-25 cm u količini 200 komada, cca 20 kg. Ponosni smo što smo sami izmrijestili i uzgojili ovu mlađ u našem mrijestilištu.
Za sve naše prijatelje tj. sve one koji su nam cijelo vrijeme tokom trajanja ovog projekta nesebično pomagali izdvojili smo nešto mladica u znak zahvale.
- 10 komada za SRD Travnik (gdin Enes Škrgo),
- 10 komada za SRD Kakanj
- 10 komada za ribogojiliste "Izmišljeni potok" 
-   6 komada za Novu Bilu.
U mrijestilištu smo ostavili manju količinu mlađi mladice namjenjenu za daljnji uzgoj.
Poribljavanju su prisustvovale nadležne Kantonalne inspekcije (veterinarska i vodoprivredna) kao i Veterinarska stanica Vitez. Provjera zdravstvene ispravnosti uzoraka mlađi je izvršena na Veterinarskom fakultetu Sarajevo-Odjel za parazitologiju-Odjel za akvakulturu dana 10.06.2021. godine, zahvaljujemo za dosadašnju suradnju prof. dr. Adnan Jažić i djelatnicima ove ustanove.

Uz nadzor predsjednika komisije za poribljavanje isto su izvršili članovi USR Vitez na potezu Novaci-Mošunj.

Zahvaljujemo se SRD Banja Luka na pomoći i dosadašnjoj suradnji kao i osobama koje su nam nesebično pomagale da se ova mlađ uzgoji: Jasmin Habibović, Almedin Mrki Porča, Asmir Hasanica, Brkić Brkić, Muvedin Tursum, Ado Ljubjankić i članovi USR Vitez. Posebno zahvaljujemo našem predsjedniku Dragan Jonjić i ribočuvaru Naser Topčić koji su izmrijestili mladice i svakodnevno se brinuli za ovu mlađ.

Podsjetimo, riba mladica je kritično ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta EU i Crvenoj listi faune FBiH.