info@usrvitez.ba

Povijest Udruge sportskih ribolovaca Vitez

Udruga sportskih ribolovaca Vitez osnovana je 10.04.1952. godine i od tada neprekidno djeluje kao članica tadašnjih strukovnih Saveza sportskih ribolovaca. Do osnivanja, zbog malog broja članova, bili smo u sastavu Udruženja sportskih ribolovaca Travnik kao njihova sekcija. 

Osnivači i organizatori rada bili su: Matija Pavlešić, Franjo Grabovac, Ludvig Tibold, Vinko Rajić i Drago Skopljak. 

Prve godine našeg djelovanja bilo je 15 članova, a samo za nekoliko godina djelovanja broj članova popeo se na 260. Izgradnjom tvornice "Vitezit" i početkom njenog rada broj aktivnih članova povećavao se i do 420 aktivnih ribolovaca (što je i najveći broj registrovanih članova). 

Nakon završetka ratnih djelovanja na području općine Vitez broj aktivnih članova pao je na 29. Kao Udruga sportskih ribolovaca učestvovali smo u osnivanju Zajednice sportskih ribolovaca "Lašva".
U zajednici sa udruženjima sportskih ribolovaca Travnika, Novog Travnika i Zenice 1972. godine izrađena je stručna ekspertiza svih voda pod nazivom "Ribarska osnova" (na fotografiji) od strane stručnjaka sa Biološkog Instituta Univerziteta Sarajevo pod vođstvom prof. dr. Tihomira Vukovića.

Po prestanku ratnih djelovanja na ovom području izvršena je preregistracija Udruge sportskih ribolovaca Vitez kod Višeg suda Travnik sa sjedištem u Vitezu. Rješenjem ovog suda broj R. 89/95. od 04.11.1995. godine odobren je upis u registar. Broj članova se kreće oko 100-130.


Da se ne zaboravi - (ustupio M. Pavlović)