info@usrvitez.ba

Mladica

Mladica (hucho hucho) je kritično ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta EU i Crvenoj listi faune FBiH. U mrijestilištu se nalazi matično jato mladice od koje smo uspjeli dobiti mlađ kojom smo po prvi put od osnivanja poribili rijeku Lašvu. Mladica spada među najduže i najteže salmonidne vrste riba. Tijelo je vretenastog oblika, a na poprečnom je presjeku gotovo okruglo. Kaudalno, između leđne i repne peraje, nalazi se velika masna peraja. Tijelo je pokriveno sitnim izduženim ljuskama.

 mladica 001

Lokalni nazivi: Mladica, Mlajka, Majkara
Max. dužina i težina: preko 2 m - 52 kg
Lovostaj: 1.01.-31.05. Minimalna mjera: 70 cm
Dozvoljen ulov na Lašvi: max. 1 kom. od 70 cm ili duži - 3 kom. godišnje

 mladica 002OPIS I GRAĐA
Lijepo dugačko i valjkasto tijelo, koga bi svi, ne samo ribolovci poželjeli, krasi ljepoticu mladicu. Latinski naziv je hucho hucho i ona je najveći predstavnik pastrmskog roda koji para srca zaljubljenika u nju. Pliva meteorskom brzinom, a repno peraje je snažno poput vesla. Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara, tako kada je svladate, djeluje zastrašujuće ali u isto vrijeme i lijepo. Glava je duga i pljosnata, usta su šiljata i pružaju se daleko ispod očiju. Masna peraja su velika, ostala su relativno malena. Bokovi su svijetliji, crvenkasti, odozd je bijela, srebrnastosjajna. Boja joj je izrazito lijepa i na snijegu djeluje veličanstveno. Po tijelu ima crne pjege. Glava i leđa su joj tamnosmeđa do zelenkasta, a kod nekih primjeraka blago ružičasta sa prelivima, što je vezano za mjesto na kojem živi. Svadbeno ruho joj je još ljepše i tada dobija neku bakarnoljubičastu boju. Najveći primjerci su hvatani u Drini, oko 30 kg, a po nekim podacima, rekorderka je mladica od 58 kilograma koju je uhvatio Halil Sofradžija 1938. godine. Veoma je cijenjena riba koja je postala vrlo rijetka zbog izlova, zagađenja i izgradnje hidrocentrala

mladica 003NAVIKE, STANIŠTE, RASPROSTRANJENOST
Lovi se od juna do kraja decembra, minimalna lovna dužina je 70 cm. Voli velike dubine, gdje se zadržava stalno na istom mjestu, Aktivna je uglavnom ujutru i uveče. Mladi jedu crvolike beskralježnjake i insekte, a odrasli su grabežljivci koji se hrane ribom.

RAZMNOŽAVANJE
Pri mrijestu u plitkoj vodi, izleže 10000-25000 jajašaca. Polno je zrela sa 5 godina kad je dugačka 50-60 cm.

MAMCI I PRIBOR ZA LOV
Ona se ne smije loviti prirodnim mamcima. Treba na osnovu konfiguracije dna odabrati mjesto za ribolov mladice, i kada smo to uradili uzimamo ostale faktore u obzir. Gdje li je u tom momentu mladica na odabranom potezu, gdje boravi, gdje li se i kada hrani. Kako reaguje na mjesečeve mijene, kako se ponaša iz mjeseca u mjesec. Od toga zavisi kojom varalicom je loviti. Na osnovu toga se određuje da li loviti na "pletenicu", "peša", "mepsa" ili na neki drugi vobler. U lovu mladice se pokazala odličnom ručno pravljena varalica "sunđerasti peš". Mladica se zadržava na najdubljim mjestima koja su uvijek najnepristupačnija. Što se tiče varalica tu važi pravilo - da nema pravila. Treba joj ponuditi sav svoj arsenal pa na šta je prevarite.

mladica 006Što se tiče perioda i dana u kome treba loviti mladicu, kao i za ostale vrste riba važi pravilo ujutro rano u cik zore i uveče kasno u sumrak. Mladicu je zabranjeno loviti noću. Važno pravilo za uspješan lov mladice je i uvažavanje činjenica je da je ona uvijek tamo gdje se zadržava riba, da bi se u određenom periodu dana njome hranila. U ljetnjim mjesecima riba je na brzacima, i pošto je voda u junu snažna i ponekad mutnjikava, mladicu treba loviti na šljunkarama i plićim mjestima sa snažnim protokom vode. O lovu u mutnoj vodi važi pravilo: koristi varalicu što drečavijih boja. U julu mjesecu kada je voda kristalno bistra može se uloviti mladica pod uvjetom da lovite u cik zore u velikim bukovima. U avgustu vode su male, prozirne i tople i tada treba koristiti činjenicu da je protok vode oko stijena i bukova veći i sa više kisika pa je tu treba i tražiti. Isto ovo važi i za mesec septembar. U oktobru kada noći postanu hladne što se dešava i sa vodom, uvjeti za uspješan lov mladice se poboljšavaju i tada su aktuelni vobleri. Za uspješan lov mladice od neobične važnosti su mjesečeve mjene. Za uspješno izvlačenje mladice je neophodno potreban vrhunski pribor. Štap, mašina i najlon od 0,40-0,60mm. Mladica je veoma jak borac. Umije čak da u prvom bijegu odmota sav najlon sa špulne, a da ne govorimo o njenim elegantnim skokovima iz vode. Lov mladice je vrhunsko zadovoljstvo, a svaki ulov je priča za sebe. 

Više u ovoj kategoriji: « Škobalj Potočna pastrmka »