info@usrvitez.ba

Potočna pastrmka

Potočna pastrmka (salmo trutta m. fario) je riba koju uzgajamo i kojom poribljavamo sve vodotoke na našem ribolovnom pordučju duži niz godina. Ima tijelo vretenastog oblika, umjereno bočno spljošteno. Savršeno je prilagođena životu u brzo tekućim vodama. Cijelo joj je tijelo pokriveno sitnim cikloidnim ljuskama. Boja tijela je visoko varijabilna, a razlike se pojavljuju čak i u okviru iste populacije. Prvenstveno je prilagođena okolišu, a obojenje ovisi o dubini vode, godišnjem dobu i kondicijskom stanju.

 potocara0001

Lokalni nazivi: Potočara
Max. dužina i težina: U prosjeku 40cm, težina do 800 grama (Vuković T., Ivanović B., 1971), no postoje daleko veći ulovi.
Lovostaj: 01.10.-01.03. Minimalna mjera: 25 cm
Dozvoljen ulov na Lašvi: max. 3 kom. od 25 cm ili duži

potocara0002OPIS I GRAĐA

Pastrmka ima veću glavu sa tupom njuškom i velika usta sa oštrim zubima. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su joj tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnkast, žućkast ili svijetlosiv. Trbuh je bijel ili žućkast. Raspoznaje se po crvenim ili crnim tačkicama po tijelu. Crvenih tačkica obično ima manje i mogu biti u različitim nijansama crvene. Za vrijeme mrijesta boje su jače i ljepše. Ona koja živi u plićim vodama, gde je dno šljunkovito, obično je svijetlijih boja, a ako nastanjuje dublje vode, pećine ili špilje, skoro je crna. Mlade pastrmke se od starijih razlikuju po boji, koja im se ustaljuje tek poslije druge godine. Događa se da se pastrmka iz gornjeg toka razlikuje od one iz donjeg toka iste rijeke. Ima lijepo i proporcionalno tijelo i ubraja se u dobre i brze plivače. U Crnom jezeru na Durmitoru (Crna Gora) ulovljena je potočna pastrmka teška 12,5 kg. U akumulacijskom jezeru Lokvara (blizu Delnica), koje pripada Dunavskom slivu, ulovljena je 1968. godine potočna pastrmka od 124 cm i 25,5 kg težine, stara 15-16 godina (Pažur K., 1959) 

potocara0007NAVIKE, STANIŠTE, RASPROSTRANJENOST

Živi u planinskim vodama, naročito u brzim tekućim, bistrim potocima sa šljunkovitim ili pješčanim dnom. Ne napušta svoje stanište. Skriva se pod korijenjem drveća, kamenjem ili izdubljenim dijelovima obale. Voli hladnu vodu bogatu kisikom. Hrani se crvolikim beskičmenjacima, vodenim insektima, ribama i njihovom mladji.

RAZMNOŽAVANJE

Mrijesti se, u zavisnosti od klimatskih uvjeta, od oktobra do kraja februara. Mužjak i ženka tada nalaze odgovarajuće mjesto na šljunkovitom dnu. Repom i glavom iskopaju jamu duboku oko 20 cm u koju ženka položi 500-3000 jajašaca (ikre), koju mužjak odmah oplodi. Jajašca su narandžaste boje veličine oko 5 mm. Za oko dva mjeseca iz ikre će se izvaliti mlađ. Ženka postaje polno zrela u svojoj 2-3 godini.

potocara0005MAMCI I PRIBOR ZA LOV

Lov pastrmke je posebno zanimljiv i od ribolovca zahtijeva maksimum napora, dosjetljivosti i iskustva. Pastrmka, kada se zakači na udicu, vješto bori, munjevito pliva protiv struje, iskače iz vode i nastoji da ode u granje ili u neki drugi zaklon. Pri izvlačenju ribe treba biti oprezan. Ako nije velika, treba je brzo, bez mučenja izvući. Za ribolov mušicom najbolje je razdoblje od polovine aprila do jula i od kraja avgusta do oktobra. Tokom dana se najbolje lovi pri oblačnom vremenu i poslije blage ljetnje kiše. Lov pastrmke varalicom može biti uspješan ako se ona pravilno koristi. Iskusni ribolovac, pri pravilnom ponašanju varalice u vodi, može da osjeti njene vibracije na vrhu štapa. Djelovanje varalice na ribu zavisi od brzine povlačenja i trenutnih uvjeta u vodi. Mnogi varaličari love prebrzo ili presporo. Varalice (kašike, leptiri ili vobleri) daju dobre rezultate kada se vuku polako, blizu dna, simulirajući lagan plijen. Ponekad je dovoljno samo držati varalicu u matici koja će učiniti svoje i riba će zagristi. U našoj zemlji lov pastrmke na prirodne mamce nije dozvoljen, a najmanja lovna dužina je 25 cm. Kod mušičarenja za uspješan ribolov, bitno je da odredimo pravu mušicu, a koja je prava saznaćemo ako naučimo posmatrati dešavanja na i u vodi, kao i na osnovu ponašanja pastrmke (različite faze u razvoju insekta uzima na specifičan način).

Više u ovoj kategoriji: « Mladica Potočna mrena »